marți, 14 februarie 2012

Avem o zapada. Cum procedam ? (mic tratat de deszapezire)

Dimineţa. După încă o noapte de ninsoare.
Se deschid larg porţile parcării utilajelor de la Salubris S.A. Parcarea goală. Adică aproape goală. Intr-un colţ, acoperit de zăpadă, un utilaj de deszăpezire. Mic, dragălaş, cu o lamuţă roşu-portocalie, rotiţe mici si o cutiuţa cu nisip sărat în spate.
Utilajuţul se trezeşte cu greu, după câteva rateuri...Apoi porneşte voiniceşte pe şoseaua bine acoperită de zăpadă.
Lămuţă (aşa îl cheamă pe utilăjuţ) se simte stăpân pe situaţie, mai ales că taţii, mamele si fraţii lui mai mari sunt plecaţi, nu se ştie unde şi în ce scop, pentru că nu au fost vazuţi de când ninge, aşa că ia elegant curba şi decide că va începe deszăpezirea oraşului, curăţând trotuarul.
Mai are un obstacol. Bordura. Înaltă, semeaţă si imposibil de trecut. Mormăie infundat, se opinteşte, scoate fum şi se opreşte. În faţa lui, pe trotuar, un om, pe poteca din zăpadă, făcută de alţi oameni...
Il priveşte, decide că e destul, că oamenii se pot descurca singuri, face cale întoarsă şi se îndepărtează pufăind plin de importanţa.
L-am văzut după-amiază în intersecţia de la colţ. Se plimba în urma unui tractor mare cu lamă, cu aerul că el, Lămuţă, construise Everestul de zăpadă din mijlocul intersecţiei.


Un comentariu:

  1. pai sunt utilajele lui Boc...dupa chipul si asemanarea lui..
    "tratatul" acesta la mare nu se poate aplica...aici a plouat...a mai nins un pic....iar a plouat...a fost soare..flescaiala...mizerie...gheata...iar flescaiala...
    cam asa e iarna noastra...noroc ca mai ingheata marea :)

    RăspundețiȘtergere

Persoane interesate